Ons verhaal

Ons verhaal


Wij zijn Marc en Linda en wonen sinds 2009 in de Achterhoek op een prachtige plek omgeven door natuurschoon. Bij ons huis staat een vakantiehuis (http://www.landgoedwittehoeve.nl) en de gasten zijn soms verbaasd dat wij af en toe met de camper er op uit trekken.  Nieuwsgierigheid naar het onbekende ... Een totaal andere omgeving, nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe avonturen beleven. Dat is wat een camper biedt.  Alles om je heen verandert, maar je huisje op wielen blijft vertrouwd. Steeds ergens anders, maar wel steeds in je eigen bed. Tijdelijke nomaden.

"Gootje"

Onze camperliefde begon 20 jaar geleden met Gootje (afkorting van “escargot”, een slak in het Frans), een Peugeot J7, door een amateur zelf ingericht.
De vrijheid tegemoet, met open schuifdeuren rijden (dat kon met dit busje), de boel ’s avonds ombouwen en altijd in het wild slapen.
Zo gingen we kriskras door Europa; landen, natuur en mensen ontdekken. Turkije, Griekenland, Italie, Spanje en de landen ertussenin. Gootje ging niet snel (90km max), lustte wel een slokje (1 op 7) en was enigszins krokant (er waaide altijd wel een frisse wind door de gaten en kieren in de carrosserie; airco was overbodig).
Het was een camper met gebruiksaanwijzingen en kuren. Al rijdend kon je in de cabine de motorkap optillen en wegzetten om het kloppend hart van Gootje te inspecteren. Vooral na het tanken van vuile benzine in Roemenië moest de carburateur om de haverklap uit elkaar om schoongemaakt te worden.
Na jaren plezier werd Gootje al te krokant. Een handige liefhebber uit Drente nam Gootje over en zou haar volledig renoveren.
Een paar jaar gingen voorbij en het ging steeds meer kriebelen; onze leukste vakanties waren met Gootje geweest en we misten een camper.

"Bommeltje"

Toen kwamen we Bommeltje tegen. Een Hymer 534 uit 1989 met een rondzit achterin en een hefbed. Wat een luxe in vergelijking met Gootje. Een echt toilet, ruime schoon- en vuilwatertank, lichtjes overal, tochtvrij, een prachtig uitzicht tijdens het rijden en nog veel meer.

En zo zetten we jaren onze avonturen voort. Slovenië, Kroatië, Bosnië,  de hele Zwarte Zee kust van Turkije, maar ook landen dichterbij zoals Frankrijk, Duitsland en België.

Bommeltje was stoer en deed zijn best in de bergen, maar helaas was hij in de klim langzamer dan de langzaamste vrachtwagens en moest hij vaak halverwege even rusten wegens heftige transpiratieverschijnselen.

Nee, Bommeltje was meer van de vlakke landschappen, lekker relaxed tuffen, daar hield hij van. Ook wilde  zandweggetjes vond hij prima. Het was een oud en betrouwbaar mannetje dat zijn best deed om het ons naar onze zin te maken. Met name de rondzit achterin was geweldig. Veel ruimte en je kon overdag op een mooi stil plekje een tukje doen op de bank.

Het moeizame klimmen paste slecht bij onze plannen om naar Turkije, Georgië, Armenië en Iran te gaan. Turkije is verre van een vlak land … Hellingen van 6 tot 10% zijn meer regel dan uitzondering in het noordoostelijk gedeelte van dat land. We hadden al eerder Montenegro overgeslagen toen we op de kaart hellingen zagen van 14 tot 17%.

Hoe fijn we ook hadden gereisd met Bommeltje, hij moest maar naar nieuwe baasjes toe.

Hoe gek het ook klinkt, je raakt gehecht aan een camper. Je leert hem door en door kennen en je deelt met hem fantastische herinneringen aan onvergetelijke plekken en mensen. Hij krijgt een naam die bij hem past.

En als ie dan verkocht is en je ziet hem wegrijden met zijn nieuwe baasjes, dan is het lastig om een traantje in te houden. Een boek dat afgesloten wordt…

Naarmate je meer campers leert kennen, weet je steeds beter wat je wilt. De zoektocht naar een nieuwe (tweedehands-)camper is best ingewikkeld. Je probeert al die eigenschappen die je belangrijk vindt te combineren. Voor ons waren dat: een sterke motor voor het klimmen, kort (te parkeren in een autovak), niet veel kilometers, kwaliteit, cruise control, achteruitrijcamera, winterbestendig, airco, ruimtelijk gevoel, een douche, zonnepaneel, fietsenrek. Nogal wat noten op onze zang …

"Mario"

Na  9 maanden zoeken vonden we Mario. We waren op slag verliefd; hij had al de gezochte eigenschappen met als enig minpuntje dat zijn externe bergruimte niet ruim bemeten is (wat ruimschoots gecompenseerd wordt door de bergruimte binnen).

We zijn direct op vakantie gegaan naar de bergen in de Vogezen. In Nederland kun je slecht het klimvermogen ervaren … En ja hoor, Mario kon zonder probleem, soepeltjes steile klimmen aan. Hij hield zijn hoofd koel en schakelde slim zonder dat je iets hoefde te doen.

Zijn luxe was een beetje onwennig en we waren met alles heel voorzichtig om alles mooi te houden.

Een lekkere warme douche als we op een camperplaats of een prachtige “wilde plek” zijn, even de kachel aan om de kilte te verdrijven. Als we zouden willen, even het NOS nieuws bekijken; met Mario kon het niet op.

Met enige aarzeling hebben we eind 2017 besloten om Mario te gaan verhuren. Immers een beetje zonde om een camper te hebben die 10 tot 11 maanden per jaar binnen blijft.  Inmiddels hebben we daar goede ervaringen mee.  De meeste mensen gaan zuinig met je dierbare camper om. En, niet onbelangrijk, hij is goed verzekerd.

Na drie jaar succesvol te zijn verhuurd, is Mario met welverdiend pensioen gegaan: hij is verkocht aan een van onze huurders, die van plan is om nog regelmatig leuke reisjes met hem te gaan maken.

"Adriaan", "Roland", "Caro" en "Debussie"

Het verhuren is eigenlijk zo’n leuke bezigheid dat we eind 2018 “onze vloot” hebben uitgebreid met  Adriaan en Roland, 2 luxe en comfortabele nieuwere campers. In 2020 is Mario vervangen door Caro en omdat er veel vraag naar was, is er ook is een buscamper, Debussie, toegevoegd. Deze zijn niet ons eigendom, maar zijn van enthousiaste vrienden, die ook graag hun campers willen verhuren. De campers worden wel door ons beheerd. De begeleiding en service aan onze huurders houden wij op hetzelfde hoge peil. Dat is onze kracht en waarom huurders ons zo waarderen en terugkomen. Een van onze huurders heeft in 3 jaar 3 verschillende campers gehuurd!!! Natuurlijk proberen we de nieuwe campers, voordat ze verhuurd worden, uitgebreid uit (dat is wel het leuke om meerdere campers in beheer te hebben).

Camperen blijft onze passie!
Wordt het ook die van jullie?